21 Mayıs 2009 Perşembe


ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI

Malzeme Listesi:
Yarım kilo asma yaprağı (Ben salamura yaprak kullandığım için ılık su içinde tuzunu bırakması için 3-4 saat beklettim, haşlamadım. Taze yaprak kullandığım zaman kaynar suda 1-2 dakika kadar haşlıyorum).
3 su bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan rendesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane, yarim demet ince kiyilmis maydonoz, yarim cay kasigi karabiber
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1,5 yemek kaşığı çam fıstığı
tuz (yaprağınız tuzlu ise iç malzemeye tuz koyarken dikkat edin)
iç malzemeyi pişirmek için 1,5 su bardağı su.
Pişerken sarmaların üzerine dökmek için yarım limon suyu. Yapılışı: Rendelenmiş soğanları zeytinyağında hafif kavurun. Çam fıstıklarını ilave edin, pirinci koyun. 2-3 dakika kavurun. Nanesini kuş üzümünü tuzunu koyup suyunu ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Ince dogranmis maydonoz ve karabiberi ilave edin. Piştikten sonra 10 dakika dinlendirin. Sarma işlemine başlamadan önce pirinci karıştırıp içindeki tüm malzemenin karışmasını sağlayın. Yapraklarınızın büyüklüğüne göre iç malzeme koyarak sarın. Tencerenizin tabanını 1-2 adet yaprak ile örtün. Sarmaları yanyana aralık bırakmadan tencerenize doldurun. Sarma işlemi bittikten sonra 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını dolmaların üzerinden gezdirin. Yarım limonun suyunu üzerinden dökün. 1-2 yaprak ile sarmalarinizin uzerini kapatin.Dolmaların üzerine tencerenize uyan boyda tabak koyun, pişerken sarmaların dağılmaması için. Sarmaların üzerini 1- 2 parmak geçecek kadar su koyarak pişirin ( Kaynadıktan sonra ocağınızın ayarını kısın). Servis yaparken limon dilimleri ile süsleyin. Afiyet olsun....

Posted by Picasa

2 yorum:

  1. ışılcığım tebrikler.ama bu nefis sarmaları yemeden nasıl durdun...

    YanıtlaSil
  2. inan çok zor oluyor şeker ama bu sefer incecik olacağım hala bozmadım mucize gibi bişey...

    YanıtlaSil